Київ, вулиця Петлюри, 6. +38 (093) 2643195

Інвестиції в нерухомість, Договори

Інвестиції в нерухомість, Договори

Сьогодні ми обговоримо тему ДОГОВОРІВ при інвестуванні в новобудови, за якими залучають кошти. Це важлива складова аналізу ризиків інвестування, адже Договір містить інформацію про те, що саме ви купуєте, кому передаєте гроші і що повинні отримати в кінці (точно квартиру?)

На сьогодні, ми умовно ділимо договори на 3 типи:

- Передбачені законодавством, а саме ЗУ «Про фінансово-кредитні Механізми і управління майном при будівництві житла та операціях з нерухомістю»;

- Договори, які не передбачені законодавством, але мають «запобіжники»;

- І просто договори, за якими «залучають гроші».

Важливо! Договори не можуть розглядатися окремо від інших параметрів Об'єкта. Моя думка, що гірший варіант інвестиції - це Попередній договір або Договір купівлі майнових прав на стадії котловану, особливо на період (2020-2021 роки).

На що звернути увагу:

1. Що Вам передає забудовник?

2. Документи для реєстрації прав, або у нього є обов'язок укласти з Вами Договір в майбутньому?

3. За яких умов, забудовник може вийти з угоди?

4. Що саме має бути в квартирі, яку ви отримаєте?

5. Чи маєте ви право переуступити квартиру в процесі? Наприклад, в Києва, є забудовники у яких не передбачена можливість заробити на перепродажі. Якщо підвести короткий підсумок:Читайте уважно пункт про зобов'язання та відповідальність. І рахуйте економіку. Особливо, якщо ви плануєте перепродавати актив.

P.S: у нас є приклади, коли ми підписали попередній договір на етапі котловану і все було добре, і коли ми підписали договір з ФФБ і все пішло «не так, як ми планували».P.S.S: нещодавно відкрив для себе нову схему, коли забудовник продає квартири через майнові права і дереватив, а коли будинок отримав сертифікат на продані квартири, скидає на ТОВку і пару місяців продаж йде через попередній договір з ТОВкою, а в моєму випадку була ще і переуступка. Нічого складного, але доп. витрати у Клієнта виникли, а у адвоката необхідність все це пояснити клієнту.