Київ, вулиця Петлюри, 6. +38 (093) 2643195

Перевірка забудовника, частина 2

Перевірка забудовника, частина 2

Ми продовжуємо розповідати про перевірку новобудови і сьогодні розповімо про Забудовника. Перевірка забудовника - його історії, порівняння, зв'язки, бенефіціари і т.д.

Які факти, можливо виявити при вивченні забудовника?
1. Аналіз інших проектів забудовника. Тут допоможе ЛУН і Домік. Ми вважаємо ризиковим інвестувати у проєкти, коли для забудовника це перший проєкт або немає жодного завершеного (таких у Києві декілька)

2. Аналіз його бенефіціарів. Якщо ці люди пов’язані з політикою – ризик, якщо вони підтримують «попередників», особливо фінансово – це ризик. Якщо ви не змогли знайти бенефіціарів – ризик. Потрібно розуміти, що в Україні за кожною компанією стоїть конкретна людина і від неї залежить діяльність компанії.

3. Аналіз завершених проєктів. Чи були затримки у будівництві або у строках здачі (аналіз і порівняння даних на сайті ЛУН, Домік і офіційних джерел)? Чи є нарікання на сервісну компанію (ЖЕК)? Чи заважав забудовник створити ОСББ? Чи є невиконані обіцянки, наприклад садок або паркінг?

4. Продивіться актуальні новини за запитом «назва забудовника» у Гугл. Іноді він надає цікаві статті та аналітику. Важливо – їх також слід аналізувати, статті можуть бути замовними, як з боку забудовника так і конкурентів.

А от і Ваші улюблені приклади.

1) Укрбуд – проблема кінцевого бенефіціара. Якщо не брати до уваги факт існування державної корпорації і ТОВки з однаковим найменування (або краще сказати співзвучним), то можна виявити, що кінцевий беніфіціар був народним депутатам, а його компанія приймала участь у державних тендерах. 2 самих відомих: Шулявський шляхопровід і будівництво квартир для НацГвардії (ця справа стала «початком його кінця»). Відповідно дослідження двох інших пунктів – Будинок і Форма договору за якою залучали кошти має бути набагато прискіпливішим. Якщо цікаво, як розвиваються події з УкрБуд і їх ЖК – залишай коментар, ми підготуємо дослідження.

2) Розглянемо корпорацію «Ковальска». Перевірка судових рішень вказує на те, що суттєвих судових спорів немає, хоча були у минулому. Компанія займається бізнесом, який дає явні переваги перед іншими забудовниками. Показники компанії стосовно строків введення – будинки вводяться в експлуатацію (із запізненням), але без суттєвих проблем. У майбутньому проблем не видно.

3) Новий забудовник. Будує гарно (працює архітектурне бюро), але затримки по всім об’єктам більше 6 місяців, хоча всі об’єкти добудовано. Кінцевий беніфіціар – невідомий. Є позиція, що кінцевого бенефіціара не існує – є команда інвесторів, які входять в цікаві проєкти (виключення з правил).

4) Забудовник без завершених проєктів. Будує декілька яскравих об’єктів по Києву, жодного завершеного. Ціни – бізнес клас, більше 2000$/м2. Підлягає детальній перевірці. Ризики – замороження проєкту на не визначений термін.

5) Щодо обіцянок. Забудовник заявляв будівництво 3-х будинків і паркінгу (на 9 поверхів). Як звичайно – спочатку будинки, потім паркінг, а його там сильно не вистачало. Так от, після завершення 3-х будинків, забудовник змінив плани і замість паркінгу побудував ще один будинок. Чудовий проєкт вийшов 😊

Далі буде аналіз договорів, не перемикайтесь )

P.S. вартість послуг юриста при перевірці об’єкту складає не більше 1% (у більшості випадків не більше 0.5%). Ви точно готові ризикнути 99% і зекономити 1%?)Бізнес є бізнес)